İçindekiler
Meditasyon
Meditasyon Nedir ?
İnsanın zihninin çalışma şeklini görüp, tanımasına yardımcı olan, kendi özüne, bilincinin en saf haline doğru yaptığı bir yolculuktur. Başka bir açıdan bakıldığında güçlü ve derin bir konsantrasyon pratiği olarak da tanımlanabilir. İnsan var olduğu günden bu yanda farklı inançlar, farklı coğrafyalar içinde meditasyonu kendi kültürü ve dönemine uygun şekilde deneyimlemiştir.
Bazen adına meditasyon demese de, özellikle içsel huzur ve bütünlükte kalmak için buna yönelik farklı teknikleri uygulamıştır. Kültürel farklılıklardan sıyrıldığında amacı; dış etkenlerden bağımsız kalarak, insanı kendi içinde tamlık ve bütünlük haline ve dinginliğe, huzura taşımak olan herhangi bir yöntemi meditasyon olarak kabaca tanımlamak mümkündür aslında.
Fark ettiyseniz tek bir tanıma sığamayacak kadar geniş bir kavram ve uygulamalar bütününün bahsediyoruz. Aslında üzerine kitaplar dolusu yazı yazılsa da deneyimlenmeden tam anlaşılamayacak bir kavram. Bu yüzden insanın kendi deneyimiyle zaman içinde kendi anlamını ve kendisi için doğru yöntemi bulacağı bir süreç diye de bakabilirsiniz.
Peki tam olarak tanımı bile yapılamayan bu uygulamaları insanlar binlerce yıldır neden yapıyorlar o halde?
Meditasyon hangi amaçla yapılır?
İnsan, ana karadan ayrılmış bir ada misali bütünlüğünün, huzurun peşindedir hep. Fiziksel olarak her şeyiniz tam olsun, o sırada duygusal olarak bir ihtiyacınız farkına varırsınız, duygusal olarak doyduğunuzu düşündüğünüz noktada başka bir şeyin eksikliği hep orada kalır. İnsanın dışarda arayıp durduğu belki huzur, dinginlik, tamlık diye tanımladığı halleri içerde ve başka bir şeylere bağımlı olmadan bulmanın yöntemlerini içerir meditasyon. İşte bu nedenle binlerce yıldır farklı tekniklerle o tamlık haline ulaşma yolculuğunun önemli bir parçasıdır.
Temel birkaç türüne geçmeden önce neleri içerir diye baktığımızda,
rahatlamayı, dinginliği, iç dünyaya bakmayı, farkındalığı, odaklanmayı içerir.
Bunları içerir derken, tüm bunların bir anda sağlanmasından değil de, süreçte adım adım ama disiplinle ilerleyerek bütünsel sağlığı ve iyilik halini kalıcı kılmaktan bahsediyoruz.
Meditasyona dair önemli bir beklenti var ki, özellikle yeni başlayacak olanlar için biraz bundan bahsetmek istiyorum. Meditasyon yapmayı denedim, zihnim sakinlemedi, susamadı, ben sanırım bir şeyleri yanlış yaptım ya da sanırım bana göre bir şey değil deyip, başlamadan yolculuğunu sonlandıran çok insanla karşılaştım.
Oysa Meditasyon bir nevi beyine yaptırılan fiziksel egzersiz gibidir. Birinci denemede belki en karmaşık düşüncelerinizle karşılaştığınız, zihin sesinizin susması bir yana, sesinin daha yükseldiğini fark ettiğiniz bir deneyim yaşayabilirsiniz ve bu son derece normaldir. Yani birinci denemenizde ve hatta belli bir süre o sessiz hale ulaşmak yerine, kendinize nezaketle ve anlayışla yaklaşmanın önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.
O an, orada olan her ne ise, onun tadına varmanın ve o sessizlik halinin bazen olacağını, bazen olamayacağını ama düzenli olarak pratiğe devam ettikçe gelişecek bir hal olduğunu kabul etmenizin önemli olduğunu söyleyebilirim.
Meditasyon türleri nelerdir ?
İçe odaklı, dışa odaklı, rehberli, mantralı, hareketli olarak temel başlıklar altında toplayabiliriz.
Hepsini kısa kısa açalım;
-
İçe odaklı :
nefese, bedendeki duyu ve duyumlara, duygu – düşüncelere, içerdeki bilincin titreşimine izleyici kalarak.
-
Dışa odaklı :
çiçek, mum gibi bir nesneye, yantra denilen kutsal geometri içeren bir görsele, doğaya konsantre olarak.
-
Rehberli ya da yönlendirmeli :
bir uzman ya da eğitmen rehberliğinde sesle verilen yönlendirmeleri takip edip, uygulayarak,
-
Mantralı:
içi enerji dolu heceler ya da kelimeler diye tanımlanan mantraları bazen kişinin kendi kendine tekrar etmesiyle, bazen de dinleyerek bu frekansları hissedip, takip etmesiyle,
-
Hareketli:
beden hareket ederken, tüm duyulara, duyumlara ve bunların kişi üzerinde yarattığı tüm etkilere dikkati vererek yapılan meditasyonlar olarak türleri sıralayabiliriz.
Meditasyonların etkili hale gelebilmesi için önemli noktalar nedir ?
- Belirli bir rutininizin olması yani düzenli ve istikrarlı şekilde yapmanız. Az – çok demeden günde 3,5,7,20 dk. kaç dakika ayırabilecekseniz o zamanı deneyerek, görerek belirlemeniz ve meditasyona oturmak dediğimiz pratiğinize sadık kalmanız,
- Zamanı ve mekanı belirlemek yani mümkünse günün aynı saatinde aynı yerde pratiğinizi yapmanız. Bunun için kendinize ufacık da olsa ayırdığınız bir köşenizin olması, belki bu köşeye isim vermeniz “Huzur köşem” gibi… Orada eğer yere oturabiliyorsanız, rahat hissettiğiniz ve size iyi gelen bir oturuşla yerde, oturamıyorsanız sandalyede ama her gün aynı saatte aynı yerde kendinizle buluşmaya vakit ayırmanız, Aranızda sürekli seyahat edenleriniz olabilir, onlar da mekanı sürekli hale getirecek bir nesne, bir obje belki bir ufacık bir örtüyü gittiği yere beraberinde götürerek, meditasyon mekanını kendisiyle birlikte taşıyabilir.
- Bir ritüel edinmeniz; size iyi gelen bir ritüelle başlamanız, örneğin o köşede mum yakmak, ya da sevdiğiniz bir minderi oraya yerleştirip, ona oturarak başlamak, ya da başlamadan önce odaklanmanıza destek olan bir aromaterapi yağını koklamak,
- Ve kendinize uygun gelen meditasyon yöntemini bulana kadar yılmadan devam etmek,
Belki bir süre sonra, beyninizde gereken gelişim sağlanıp, odaklanmanız çok kolaylaşacak ve bunların hiçbirine ihtiyacınız olmadan derinleşebileceksiniz ama o noktaya gelene kadar bunlar size destek olacak bazı hatırlatmalar aslında.
Meditasyon başlangıçta da bahsettiğimiz gibi insanın kendi tamlığına, bütünsel sağlığına, iyilik haline ulaşması için farklı teknikleri deneyerek, kendisi için uygun olanı seçip, belki bu teknikleri harmanladığı ve içindeki ÖZ bilinçle buluşmasına destek olan keyifli bir keşif yolculuğudur.